četrtek 16 junij 2022 15:52

RAZSTAVA NA BLEJSKEM GRADU

Kolekcija '12 slovenskih gradov' je bila v nastajanju približno dve leti, zdaj pa je uspešno zaključena in razstavljena v Galeriji Stolp na Blejskem gradu. Na ogled bo od 1. do 30. junija 2022.

Na to razstavo z naslovom 'Gradovi skozi umetnost' sem kot avtorica in umetnica izjemno ponosna, saj je moja prva samostojna razstava likovnih del. Čudovito grajsko okolje pa je popolno za predstavitev mojih oljnih slik gradov, da le-te še bolj pridejo do izraza.

Gradovi, predstavljeni v tej kolekciji, so: grad Kostel, grad Snežnik, grad Kamen, grad Otočec, Ptujski grad, Predjamski grad, Celjski grad, Blejski grad, Ljubljanski grad, grad Žovnek, Velenjski grad in grad Bogenšperk.

Kako je pravzaprav prišlo do te razstave oz. nastanka kolekcije slovenskih gradov?

Zaradi svoje strasti do ozaveščanja o pomenu ohranjanja grajske dediščine, sem se odločila, da se želim na začetku tudi v svoji ustvarjalni praksi osredotočiti na gradove in dvorce, zato se je ideja za to prvo kolekcijo originalnih oljnih slik z naslovom '12 slovenskih gradov' rodila precej spontano. Izbrala sem dvanajst izmed najbolj znanih slovenskih gradov ter začela raziskovati njihovo zgodovino in zbirati ves fotografski material, ki sem ga lahko našla. V sodelovanju z različnimi slovenskimi fotografi sem tako izbrala eno ali več fotografij, ki so služile kot inspiracija oz. referenca za oljne slike.

Ob ustvarjanju teh dvanajstih slik, sem raziskovala različne ustvarjalne pristope, vseeno pa sem želela to kolekcijo slik ohraniti dovolj realistično, da bi ljudje naslikane gradove takoj prepoznali, obenem pa na platno prenesti moje lastno občutenje upodobljenega gradu in ustvariti romantično krajino z jutranjimi meglicami, ki burijo domišljijo.

V sredo, 1. junija 2022, se mi je pri postavljanju razstave v grajski galeriji pridružila tudi ekipa Blejske televizije in o meni in moji razstavi posnela krasen prispevek, ki si ga lahko pogledate na YouTubu oz. na spodnji povezavi: 

OGLEJ SI PRISPEVEK

Otvoritev razstave je potekala v nedeljo, 5. junija 2022. Sama sem predstavila zgodbo o tem, kako se je vse skupaj začelo in kaj je privedlo do razstave na Blejskem gradu, na harfo pa je ob začetku ter ob koncu govora zaigrala talentirana mlada harfistka Bilka Peršič.

Upam, da ste si razstavo uspeli ogledati in da so vam slike vsaj malce približale lepoto gradov in naše grajske dediščine, morda pa tudi spodbudile obisk katerea izmed slovenskih gradov.

Vse slike so v moji spletni trgovini že na voljo za nakup kot reprodukcije oz. printi na papir v različnih dimenzijah. Najdete jih lahko na spodnji povezavi:

https://shop.urskaloncar.com/i...


Kateri grad pa je vaš najljubši?


Vesela bom vsakega odziva na razstavo, pa tudi vsakega vašega naročila.

Z ljubeznijo,

oznake:

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

74390

Omejitev znakov 400