četrtek 12 avgust 2021 15:29

ZAKAJ IN KAKO KUPUJEMO UMETNINE?

»Ni pomembno tisto, kar gledaš, pomembno je tisto, kar vidiš.«
― Henry David Thoreau


Zakaj ljudje kupujemo umetnine? Kaj nam je pri tem pomembno in kako se sploh odločimo, kaj naj kupimo?

Razlogov za nakup umetnine je seveda mnogo. K temu nas lahko spodbudi občudovanje umetnikovega stila oz. tehnike, barvna paleta, motiv dela, morda se strinjamo z umetnikovo vizijo oz. razlogom za nastanek dela… Ali pa nas spodbudijo naša čustva, morda nas umetniško delo posebej nagovarja, nas spomni na kak dogodek iz našega življenja ali nam vzbuja nek opisljiv/neopisljiv notranji občutek, zaradi česar se nam zdi, da moramo imeti to delo.

Za veliko ljudi pa je pomemben tudi dekorativni aspekt umetniškega dela, kar pomeni, da pred nakupom premislijo, če se bo delo prilegalo njihovemu domu in barvni paleti sobe, v kateri bo slika visela, ali pa se že v začetku odpravijo na lov za pravo umetnino ravno z namenom, da izpopolni dekor domačega prostora.

Tu so seveda še drugi dejavniki, ki nas lahko spodbudijo k nakupu nekega umetniškega dela, a ostanimo danes pri do sedaj naštetih.

Sama zase bi ocenila, da spadam pod obe kategoriji. Na umetnino se odzovem, če mi je všeč barvna paleta in njen motiv, potem pa hitro razmislim, ali bo 'pasalo' v moj dom. Če pa se slučajno zgodi, da se v neko umetniško delo preprosto zaljubim na prvi pogled, potem gre z menoj domov, ne glede na ostale dejavnike – prostor in prava barvna kombinacija se nekako vedno najdeta.

Kako pa se največkrat lotimo nakupa umetnine?

Ko se enkrat odločimo, kakšen stil umetniških del nam je všeč, potem lažje začnemo graditi osebno zbirko slik. Cena je vsekakor še en pomemben dejavnik pri nakupu umetnine. Največkrat si na začetku postavimo določeno denarno vsoto, ki je ne želimo prekoračiti, vendar pa se lahko kmalu zgodi, da naletimo na umetnino, brez katere 'ne moremo živeti', a je dražja od vsote, ki smo jo bili prvotno pripravljeni plačati. V tem primeru je dobro razmisliti ali se celo posvetovati s kakšnim strokovnjakom, da razumemo, zakaj je cena takšna kot je, ter ocenimo, ali je nakup te umetnine dobra naložba. Potem se je lažje odločiti, ali svoj denarni znesek zvišati ali ne. Umetninam cena konstantno raste, zato je nakup umetniškega dela velikokrat dobra investicija za prihodnost.

Če želite začeti z manjšim, je dobra ideja t.i. galerijska stena, kjer si z več manjšimi slikami, ki so tudi cenovno bolj dostopne, doma ustvarimo videz čudovite umetniške stene po svojem okusu. Izbira velikega osrednjega umetniškega dela nikoli ni slaba ideja, še posebej, če je to motiv narave, saj si lahko na tak način optično povečamo prostor. Večje delo lahko vedno dopolnimo oz. kombiniramo z več manjšimi slikami.

Izbira in nakupovanje umetnin je pravi užitek, zato naj se vam ne mudi, vzemite si čas in naj vas vodi ljubezen do umetnosti in umetnikov.

Mislim, da se lahko vsi strinjamo, da bi bil svet brez umetnosti izjemno pust in prazen kraj, zato vas vabim, da še naprej raziskujete umetnost in kupite sliko, ki vas nagovarja. Četudi mislite, da ne bo toliko izboljšala vašega doma, bo vsekakor obogatila vaše življenje.

Z ljubeznijo,

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

38614

Omejitev znakov 400