O MENI

Sem umetnica, slikarka, konservatorka-restavratorka kulturne dediščine in popotnica. Mogočni gradovi in čudovita zasanjana meglena jutra sta dve od stvari, ki navdihujejo mojo umetnost vsak dan znova.

Moja zgodba

Že skoraj vse življenje me ljudje poznajo kot umetnico, okolje, v katerem sem odraščala, me je vedno spodbujalo k temu, da razvijam svoj talent, pa vendar sem se za to, da svojo profesionalno kariero posvetim umetnosti, odločila šele pred kratkim.

Rojena leta 1995, sem odraščala na podeželju in že kot otrok sem se najraje izražala skozi likovno umetnost. Moja prva mentorica je bila učiteljica likovne vzgoje v osnovni šoli, ki me je spodbujala k razvijanju talenta ter moja dela pošiljala na razna tekmovanja in razstave. Leta 2009 me je vpisala v poletno slikarsko šolo priznanega slovenskega slikarja Rudolfa Španzla, Chiaro Scuro, ki sem jo ponovno obiskala leta 2011. Potekala je v čudovitem baročnem dvorcu Novo Celje in ko tako gledam nazaj, mislim, da je ta del mojega odraščanja imel precejšen vpliv na moje prihodnje odločitve.

Skozi vsa nadaljnja leta Srednje šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana, so mi ob strani stali mentorji, ki so verjeli vame in v mojo vizijo, me usmerjali na moji poti, mi predali ogromno dragocenega znanja, na katere se lahko še vedno obrnem in brez katerih ne bi bila oseba, kakršna sem danes. Globoko sem hvaležna vsakemu izmed teh mentorjev.


Leta 2019 sem diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana kot konservatorka-restavratorka likovnih del. Moje zanimanje za kulturno dediščino in kako jo ohraniti v najboljšem možnem stanju, je bilo vedno prisotno, skozi študij pa je na dan privrela moja strast do gradov. Zanimalo me je vse – grajska arhitektura, zgodovina, skrivnostne zgodbe, vpliv na družbo, zakaj in kako jih ohraniti, njihov namen danes… Na podlagi tega sem se vpisala na magistrski študijski program ohranjanja arhitekturne dediščine 'Architectural Conservation' na Edinburgh College of Art na Škotskem, kjer sem bila sprejeta.

Svojo strast do gradov sem želela približati tudi širši javnosti in nekako začeti opozarjati na problem hitrega propadanja teh čudovitih varuhov preteklosti. V začetku leta 2020 sem dobre tri mesece potovala po Avstraliji, kjer sem med drugim preživela precej časa v družbi enega najbolj priznanih avstralskih umetnikov Garrya Fleminga, kar je precej vplivalo na moj pogled na umetnost.

Vse, kar me je leta inspiriralo, od gradov, do zasanjanih meglenih pokrajin, sem začela prenašati na platno. Ljudje so se začeli pozitivno odzivati na moje slike in vedela sem, da je to zame najboljši način, kako svoje sporočilo o pomembnosti ohranjanja gradov in kulturne dediščine, prenesti do čim več ljudi.

 Sem na začetku svoje karierne poti, zato si prizadevam raziskati svoje umetniško izražanje v različnih stilih z uporabo svojih do sedaj pridobljenih spretnosti ter tako poiskati svoj edinstven glas v svetu umetnosti. Kljub temu z vsako sliko odkrijem del svoje notranjosti ter jo ustvarim z mislijo na to, da bo krasila dom in nekomu lepšala vsak dan.

študij in izkušnje

2022 — Bled, Slovenia

GRADOVI SKOZI UMETNOST // Samostojna razstava

Prva samostojna razstava umetniških del v Galeriji Stolp na Blejskem gradu. Kolekcija '12 slovenskih gradov' razstavljena cel mesec junij 2022.


2021 — Online

Emily Jeffords // ameriška umetnica

Pridružitev spletni platformi za izobraževanje umetnikov "The Collective", ki jo vodi priznana ameriška umetnica Emily Jeffords.

2021 — England

Art for art's sake // 3D Virtual Gallery

Sodelovanje na razstavi "Art For Art's Sake", v prvi interaktivni 3D virtualni galeriji "Virtual Artists" v Londonu.

2021 — Online

TIM PACKER ART ACADEMY // kanadski umetnik

Pridružitev spletnemu programu za izobraževanje umetnikov 'Tim Packer Art Academy', akademiji, ki jo vodi priznan kanadski slikar Tim Packer.

2020 — Avstralija

Garry Fleming // avstralski umetnik

Leta 2020 sem nekaj mesecev potovala po Avstraliji, kjer sem med drugim spoznala mojega strica, po imenu Garry Fleming, ki je eden najbolj priznanih in uspešnih avstralskih umetnikov, slikarjev in ilustratorjev. Druženje in delo z njim je popolnoma spremenilo moj pogled na umetnost in s tem povezane poklice.

2019 — Edinburgh, Škotska

MAGISTRSKI ŠTUDIJ // Edinburgh College of Art

Vpisala sem se na podiplomski študijski program "Konserviranje arhitekturne dediščine" na Edinburgh College of Art na  Škotskem, kjer sem bila tudi sprejeta.

2019 — Ljubljana, Slovenija

Z ODLIKO SEM DIPLOMIRALA NA AKADEMIJI ZA LIKOVNO UMETNOST IN OBLIKOVANJE // Ljubljana, Slovenia

Ohranjanje kulturne dediščine me je vedno zanimalo, med študijem pa sem razvila posebno zanimanje za ohranjanje gradov.


v zakulisju

Moje delo lahko spremljaš na aplikacijah, kot je Instagram in na drugih socialnih omrežjih!


ŽIVIJO

vesela bom tvojega odziva!

Če imaš zame vprašanje, te zanima sodelovanje ali ti lahko kako drugače pomagam, prosim izpolni spodnji obrazec ali mi piši na naveden e-naslov. Odgovorila bom takoj, ko bom lahko, po navadi v roku 1 do 3 delovnih dni. Hvala!

  kontaktiraj mE